Σε πλήρη υποβάθμιση οδηγείται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Σε πλήρη υποβάθμιση οδηγείται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Αρ. Πρωτ. 5191/31.01.2012

Προς Υπουργό:
- Πολιτισμού & Τουρισμού


Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ένα Μουσείο με πλούσια ιστορία και προσφορά στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας, οδηγείται έπειτα από τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου, σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση. Σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσα με αρ. πρωτ. 1635/16-11-2011 και τίτλο «Πλήρης απαξίωση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου αποδεικνύει τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, που το αρμόδιο Υπουργείο αντιμετωπίζει Μουσεία με τεράστια εμβέλεια και  μεγάλη συμβολή, όπως το συγκεκριμένο Μουσείο.
Το Μουσείο, όπως καταδεικνύει και η σχετική ερώτηση, δεν έχει λάβει επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο τα τελευταία έξι χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης και απαράδεκτης στάσης του αρμόδιου Υπουργείου, είναι η έντονη δυσλειτουργία του ιδρύματος και τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επιβιώνει (προς το παρόν) χάρη στην παρέμβαση ευαισθητοποιημένων πατριωτών πολιτών και επιχειρηματιών της πόλης. Η πρωτοφανής απάντηση του Υπουργείου, ότι «Στους φορείς που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, παρέχοντας πληροφορίες για την ταυτότητα και τις δράσεις τους. Εφόσον ο Πολιτιστικός Φορέας εγγραφεί στο Μητρώο και λάβει αριθμό θα μπορεί να υποβάλει αίτημα επιχορήγησης για επικείμενη δράση του, μέσα στις προθεσμίες που ανακοινώνονται κάθε φορά. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα δεν έχει υποβάλλει αίτημα προς εξέταση κατά το έτος 2011», μαρτυρεί ότι το Υπουργείο θεωρεί το συγκεκριμένο Μουσείο ως έναν τυχαίο πολιτιστικό φορέα. Σημειωτέον μάλιστα, ότι το Μουσείο έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, αμέσως μόλις έλαβε το υπουργικό έγγραφο τον Ιούνιο του 2010. Όσο για την απάντηση του Υπουργείου ότι το Μουσείο «δεν έχει υποβάλει αίτημα» για το 2011, η απάντηση είναι ότι το αίτημά του του 2010 εκταμιεύτηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2012!  Πώς να υποβάλει αίτημα για το 2011 όταν δεν είχε ακόμα την έγκριση του 2010; Με αυτή την απάντησή του, όμως, το Υπουργείο δείχνει ότι δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη ή ότι δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή, ακριβώς τη χρονιά της ιστορικής επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα της λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και να προβεί στη δέουσα επιχορήγησή του, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές του ανάγκες, ώστε να συνεχίσει αυτό την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του; Απάντηση Υπουργείου